Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

четвртак, 3. мај 2018.

12. TURNEJA FESTIVALA SLOBODNA ZONA 2018. MAJ U RUMI

Filmski festival Slobodna Zona ovog proleća kreće na svoju 12. Turneju u preko 50 gradova i opština širom Srbije! Pet najboljih filmova sa 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani i u ostalim gradovima Srbije, uključujući i Rumu, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima. Lokalni partner u Rumi je Vorki tim. Ulaz na sve projekcije je besplatan

Misija Turneje Slobodne zone jeste da decentralizacijom kulture najširoj publici u manjim gradovima i mestima ponudi na uvid, vrhunski festivalski filmski program.

Turneja je jedina filmska manifestacija ovakvog karaktera u zemlji.




Treći film koji će biti prikazan na Turneji Slobodne Zone u Rumi  je igrani film „Ćambra“ koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ovaj uzbudljivi film prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.
Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i igrani film „Crveni pas: pravi plavi“ o prijateljstvu i avanturi dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda.
Peti film na Turneji biće dokumentarac „500 godina“ koji prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji. Film je rađen iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja prikazujući teškoće s kojima se borba za pravdu suočava.


PONEDELJAK, 7. MAJ, 2018.
VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h 

ĆAMBRA (igr.)


r. Jonas Karpinjano, Italija, Brazil, Nemačka, Francuska SAD, 2017
trajanje filma: 115 min

U Ćambri, maloj romskoj zajednici u Kambriji, Pio Amato očajnički želi da odraste što brže. Sa samo 14 godina, on pije, puši i jedan je od retkih ko može da ide rame uz rame sa lokalnim Italijanima, afričkim imigrantima, kao i njegovim Rumunima. Pio svuda prati svog starijeg brata Kozima, tako savladavajući neophodne veštine za preživljavanje na ulicama njihovog rodnog grada. Kada Kozimo nestane i stvari krenu da idu po zlu, Pio želi da pokaže da je spreman da zameni svog starijeg brata u procesu koji će ga naterati da se zamisli da li je zaista spreman da bude odrastao.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=a-ciambra


UTORAK, 8. MAJ, 2018.
VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h

CRVENI PAS: PRAVI PLAVI (igr.)


r. Kriv Stenders, Australija, 2016
trajanje filma: 84 min

Kada jedanaestogodišnjeg Mika pošalju na farmu njegovog dede u udaljenoj oblasti Pilbara u Zapadnoj Australiji, on je spreman na dosadan život pun teškoća koji ga tamo očekuje. Umesto toga, on pronalazi mit, avanturu i prijateljstvo sa jedinstvenim, olinjalim psom koji će mu zauvek promeniti život.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=red-dog-true-blue


SREDA, 9. MAJ, 2018.
VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h

500 GODINA (dok.)


r. Pamela Jejts, Guatemala, 2017
trajanje filma: 104 min

500 godina prikazuje epsku priču koja je dovela Gvatemalu do odlučujuće tačke u njenoj istoriji od suđenja bivšem diktatoru generalu Riosu Montu za genocid do narodnog pokreta koji je svrgao s vlasti tadašnjeg predsednika Ota Pereza Moline. Film 500 godina rađen je iz perspektive većinske starosedelačke populacije Maja i bavi se univerzalnim temama pravde, rasizma, moći i korupcije i teškoćama s kojima se borba za pravdu u njihovoj zemlji suočava.
http://freezonebelgrade.org/?sermons=500-godina


Tehnička podrška: KULTURNI CENTAR „BRANA CRNČEVIĆ“ RUMA

Ulaz na sve projekcije je besplatan

 

Нема коментара:

Постави коментар