Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

четвртак, 19. април 2018.

ФИЛМСКЕ ВЕЧЕРИ 2018. циклус: ЧАРЛИ ЧАПЛИН/ ФИЛМ: ЦИРКУС

организатор: ВОРКИ ТИМ РУМА
ПОКРОВИТЕЉ: ОПШТИНА РУМА
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА
ВЕЛИКИ ХОЛ
Понедељак 23. април у 20.00 часова
улаз слободан


 циклус: ЧАРЛИ ЧАПЛИН



ФИЛМ: ЦИРКУС

Изворни наслов: The Circus
Режија: Чарли Чаплин
Главне улоге: Чарли Чаплин, Ал Ернест Гарсија, Мерна Кенеди, Хари Крокер
Година: 1928.
Трајање: 72 минута
Земља: САД

Циркус (енгл. The Circus) је неми филм Чарлија Чаплина из 1928. године. Чаплин је био редитељ, сценариста, продуцент и композитор, а нашао се и у главној улози, тумачећи свој чувени лик Скитнице.

Радња филма се одвија у циркусу и његовој ближој околини. Игром случаја, Скитница постаје главна атракција програма због своје трапавости и „дара“ упадања у невоље. Временом се заљубљује у младу циркуску јахачицу, али за њену наклоност мора да се бори са маркантним ходачем по жици.

Продукција филма је било једно од најтежих искустава у Чаплиновој каријери. Не само да је у то време имао тешке приватне проблеме (смрт мајке и развод), већ је и снимање морало више пута да буде одложено или поновљено због различитих несрећних случајева (пожара на сету, крађе сценографије и сл.).

Главне улоге су, осим Чаплина, тумачили Ал Ернест Гарсија, Мерна Кенеди и Хари Крокер. Филм је на првој додели Оскара 1929. био номинован у четири категорије (за најбољи филм, најбољу режију, главног глумца и оригиналну причу), али је Академија уручила Чаплину специјалну награду за филмско постигнуће.


Техничка подршка: КУЛТУРНИ ЦЕНТАР "БРАНА ЦРНЧЕВИЋ" РУМА

Нема коментара:

Постави коментар