Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

понедељак, 30. март 2015.

ФИЛМСКО ВЕЧЕ

ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ                                                               ПРИКАЗУЈУ

                                                    ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМПОБЕДИЛАЦ СМРТИ


НЕДЕЉА, 5. АПРИЛ 2015, 20 часова, МАЛА ДВОРАНА КЦ-А, УЛАЗ СЛОБОДАН

ПОБЕДИЛАЦ СМРТИ - ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О СТРАСНОЈ СЕДМИЦИ У МАНАСТИРУ ВИСОКИ ДЕЧАНИ


продукција: Манастир Високи Дечани
редитељ: Ивица Видановић
сценарио: Богдан Шпањевић и братство
манастира Високи Дечани
наратор: Ненад Маричић
камера: Димитрије Јоковић
музика: Љуба Нинковић


Победилац Смрти је документарни филм који описује дане такозване Страсне Седмице )страдалне седмице, седмице у којој је Христос страдао до смрти) и Недељу, дан у који је Христос Васкрсао. Филм је замишљен тако да се широј публици објасни дубљи смисао ових догађаја и значај Христовог Васкрсења, па самим тим и смисао богочовечанског подвига спасења.
Снимке богослужења и манастирског живота уд ане Страсне Седмице и Васкрсења снимила је продукцијска кужа Циннамон продуцтион из Београда у манастиру Високи Дечани у периоду 2009-2012. Значај сваког од ових дана посебно, објањен је цитатима из Јеванђеља, из богослужбених текстова Посног Триода Свете Велике Седмице, из беседа Св. Јована Златоустог, Св. Владике Николаја Жичког и Св. Оца Јустина Ћелијског. Митрополит Црногорско-приморски Амфилохије, који је у време рада на једној фази филма 2010. године био администратор Епархије Рашко-призренске, у филму објашњава смисао свих важнијих догађаја последње седмице Христовог живота на земљи, његовог страдања за нас и сам значај Васкрсења Христовог.

У Јеванђељима описани догађаји из Страсне Седмице и непосредно после Васкрсења у филму су ликонво илустровани фрескама за зидова дечанске цркве, пошто је у богатом дечанском фрескопису детаљно осликано све што се у те велике дане догодило са Христом. Осим филмског материјала на ДВД се налазе и аудио-снимци три васкршње беседе умировљеног Епископа Захумско-херцеговачког Атанасија, које је изговорио 2010. године за време обављања дужности администратора Епархије Рашко-призренске. Звучни записи ових беседа су снимљене за време богослужења на Велику Суботу у манастиру Високи Дечани, на Светли Понедељак у цркви Св. Саве у јужном делу Косовске Митровице и на Томину Недељу у саборном храму Св. Георгија у Призрену.

ОРГАНИЗАТОРИ ПРОГРАМА:
ВОРКИ ТИМ РУМА И СПЦО РУМА-ХРАМ СИЛАСКА СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ

ТЕХНИЧКА ПОДРШКА КУЛТУРНИ ЦЕНТАР РУМА
Нема коментара:

Постави коментар