Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

субота, 27. април 2024.

18. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U RUMI, MAJ

organizator: Vorky team Ruma
9-11. maj 2024, 20 časova
Kulturni centar “Brana Crnčević” Ruma
veliki hol
ulaz slobodan

18. TURNEJA FILMSKOG FESTIVALA SLOBODNA ZONA U RUMI, maj

FILMSKI FESTIVAL SLOBODNA ZONA DOLAZI KOD VAS!

Filmski festival Slobodna zona kreće na 18. po redu Turneju i u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji su osvajali najveće nagrade i/ili pokazali izuzetan potencijal kod publike i kritike od Berlina do Kana i drugih velikih svetskih filmskih manifestacija.

SVI FILMOVI NA TURNEJI SU BESPLATNI

Ideja Turneje Slobodne zone jeste decentralizacija kulture i želja da se filmski sadržaj učini dostupnim publici u gradovima i manjim mestima u kojima možda ni ne postoje bioskopi. Kao i svake godine, svi filmovi na Turneji biće besplatni!
SELEKCIJA NAJGLEDANIJIH FILMOVA PROŠLOGODIŠNJEG FESTIVALA

Širom Srbije, publika će imati priliku da pogleda sedam filmova, među kojima su filmovi „Rana oklevanja“ i „Sokolovo jezero“, nagrađeni na festivalu Slobodna Zona. „Rana oklevanja“ prati advokaticu Kanan na poslednjem danu suđenja osumnjičenom za ubistvo, dok se suočava sa važnom moralnom dilemom. „Sokolovo jezero“ prikazuje stidljivog tinejdžera koji tokom letnjeg raspusta doživljava radost i bol odrastanja kroz posebnu vezu sa starijom devojkom.
Na repertoaru ovogodišnje turneje biće i drugi deo trilogije reditelja Christiana Petzolda, film „Crveno nebo“. Crveno nebo svedoči o neminovnom sukobu između želje za kontrolom i prihvatanja životnih tokova, otkrivajući suštinsku borbu između volje i prirodnih sila koje oblikuju našu stvarnost. Film-esej „Draga Fiona“ vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije, kao i film „Zlo ne postoji“ koji prati preokrete u životu Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.
Dokumentarni film „Neizbrisiva sećanja“ prikazuje seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa burnom i tragičnom istorijom Čilea.
„Džoana Baez: Ja sam buka“ je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinji Džoani Baez, koja se iskreno i beskompromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na svoju 60-godišnju karijeru.
VIDIMO SE U SLOBODNOJ ZONI!

četvrtak 9. maj 2024, 20.00 časova
RANA OKLEVANJA (igr.)
Režiser: Selman Nacar
Zemlja: Turska, Francuska, Rumunija, Španija
Godina: 2023.
Trajanje: 84′
Jezik: turski
Uloge: Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Vedat Erincin, Erdem Şenocak

Advokatici Džanan dani prolaze tako što jutra provodi u sudnici, a noći pored bolničkog kreveta svoje majke. Na dan izricanja presude optuženiku za ubistvo kojeg ona brani, Džanan mora da napravi moralni izbor koji će uticati na živote njene majke, sudije i branjenika.petak 10. maj 2024, 20.00 časova

DžOAN BAEZ: JA SAM BUKA (dok.)
Režiserke: Miri Navasky, Maeve O’Boyle, Karen O’Connor
Zemlja: SAD
Godina: 2023.
Trajanje: 113’
Jezik: engleski
Uloge: Simonne Mareuil, Pierre Batchef

Muzičarka, borkinja za građanska prava i aktivistkinja Džoan Baez je na sceni više od 60 godina. Za sada 82-godišnjakinju, lično je oduvek bilo i političko, a prijateljstvo sa Martinom Luterom Kingom i njen pacifizam, oblikovali su njenu posvećenost. U ovoj biografiji koja počinje njenom oproštajnom turnejom, Baez se na nepoštedni način suočava sa ponekad bolnim uspomenama. Ona ne samo da deli svoje uspehe već i otvoreno govori o dugogodišnjim psihološkim problemima i terapijama, o porodici, drogama, starenju i pitanjima krivice i opraštanja. Film prepliće dnevničke beleške i obilje donekle neviđenog arhivskog materijala sa opsežnim razgovorima sa Džoan, kao i trenucima iz bekstejdža sa turneje.


subota 11 maj 2024, 20.00 časova

SOKOLOVO JEZERO (igr.)
Režiserka: Charlotte Le Bon
Zemlja: Francuska, Kanada
Godina: 2022.
Trajanje: 100′
Jezik: francuski, engleski
Uloge: Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri
Bastijen i Kloi provode letnji raspust sa svojim porodicama na jezeru u Kvebeku. Stidljivi trinaestogodišnji Bastijen i njegova porodica odsedaju u kućici na jezeru, gde Bastijen upoznaje odvažnu šesnaestogodišnju Kloi.

Ona je ljubiteljka folklora i lokalnih legendi i govori Bastijenu da duh opseda obližnje jezero. Uprkos jazu u godinama, dvoje tinejdžera stvaraju čvrstu vezu. Kako je spreman da prevaziđe svoje najgore strahove da bi zaslužio mesto u Kloinom srcu, raspust postaje buran ključni trenutak za mladog dečaka.

FESTIVALI I NAGRADE
Chicago International Film Festival – Gold Hugo in New Directors Competition
Deauville Film Festival – Prix d’Ornano-Valenti
Vancouver International Film Festival – Emerging Canadian Director
Bucharest International Film Festival – Grand PrizeНема коментара:

Постави коментар