Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

петак, 26. мај 2017.

4. Festival MISTER VORKY

U Kulturnom Centru Ruma prvog vikenda u junu ( 2-4. jun) održaće se 4. Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorky 2017“ na kojem će biti prikazano 105 domaćih i stranih jednominutnih filmova. Festival se održava pod pokroviteljstvom Opštine Ruma i Ministarstva kulture Srbije.

Otvaranje četvrtog Međunarodnog festivala jednominutnog filma “Mister Vorky 2017“ je u petak, 2. juna, sa početkom u 20 časova. Na otvaranju će nastupiti Gimnazijski vokalni sastav sa filmskom muzikom, a potom sledi Prvi takmičarski program, sa video prezentacijom članova žirija i selektora, na kraju večeri biće otvorena izložba “Vorkapić-crteži“. U sklopu festivala biće organizovana predavanja, prezentacije i koncert. Organizator festivala je Vorky team Ruma.

Program Festivala će biti bogatiji drugog i trećeg dana. Osim u Kulturnom centru, imaćemo programe i u Gradskoj biblioteci i u Domu omladine, kaže Dragan Cakić, direktor Festivala. „Biće prikazano 105 filmova iz celog sveta, najviše iz SAD-a i Španije, ali ima i filmova iz  zemalja kao što je Iran što nismo očekivali u tom broju, čak sedam. Što se tiče okruženja videćemo filmove iz Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a biće prikazano i sedam filmova iz Srbije koji su dosta kvalitetniji u odnosu na filmove sa prethodnih festivala“, rekao je Cakić.


Gosti festivala su članovi žirija koji će imati svoja predavanja i prezentacije: Sunčica Fradelić iz Splita, predsednica Kino kluba „Split“, Goran Miloradović iz Beograda, istoričar kulture i Radoj Nikolov, filmski reditelj iz Bugarske. „Ono što nam je drago je da je Božidar Zečević (veliki poznavac lika i dela Slavka Vorkapića) potvrdio gostovanje sa predavanjem „Vorkapić, Vinaver i srpska avangarda“ i nadamo se da će nam se pridružiti Bora Drašković sa studentima iz Novog Sada, tako da će subota biti veoma zanimljiva“, rekao je Milan Milosavljević, programski urednik Festivala.
Proglašenje pobednika je u nedelju, 4. juna, kada će biti dodeljeno sedam nagrada: prva nagrada je gran-pri festivala, druge dve su najbolji domaći i najbolji strani film, tri specijalne nagrade svakog člana žirija i sedma je nagrada žirija publike.PROGRAM Festivala

4. Međunarodni festival jednominutnog filma MISTER VORKY 2017

petak, 2. jun • KC
20.00 Otvaranje Festivala Mister Vorky • mala dvorana
20.30 Takmičarski program I • mala dvorana
21.45 Otvaranje izložbe “Vorkapić - crteži” i koktel • mali hol


subota, 3. jun • KC, Gradska biblioteka, Dom omladine
16.00 Predavanje: Vorkapić, Vinaver i srpski avangardni film, Božidar Zečević, filmolog • mala dvorana
18.00 Predavanje: Večna gerila: suprotstavljene interpretacije Drugog svetskog rata u Jugoslaviji na igranom filmu (1941–1991), Goran Miloradović, član žirija • Gradska biblioteka "Atanasije Stojković"- Ruma
19.00 Prezentacija:CentarNovihTehnologija • mala dvorana
20.00 Takmičarski program II • mala dvorana
21.30 Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana
22.00 Koncert: Cefalni atentat (Ruma)• Dom omladine

nedelja, 4. jun • KC
17.00 Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana
18.00 Prezentacija: članica žirija Sunčica Fradelić (Hrvatska) i član žirija Radoy Nikolov (Bugarska) • mala   dvorana
20.30 Proglašenje pobednika Festivala Mister Vorky • mala dvorana
21.00 Film iznenađenja, tema festivala “Novac”, selektor Marko Kostić • mala dvorana
• ULAZ BESPLATAN •


Reč selektora
U okviru takmičarskog programa ovogodišnjeg izdanja festivala Mr Vorky, biće prikazano 105 filmova. Kao i svake godine biće animiranih, dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih jednominutnih ostvarenja. Tema ovogodišnjeg pratećeg programa je - novac, ali će biti filmova sa tom temom i u takmičarskoj selekciji. Što se ostalog izbora tiče, veliku pažnju sam posvetio filmovima sa literarnim autorskim pretenzijama, odnosno filmovima koji eksperimentišu sa poezijom, a ne samo sa likovnim shvatanjem filmskog jezika. Ove godine, takvih "filmova poezije" biće više nego do sad. Takođe, selekcija domaćeg, srpskog jednominutnog filma jača je nego ikad pre. Posebno bih preporučio film Tri sestre autora Jelene Spaić i Zorana Đurkovića.
Vidimo se na festivalu!
MARKO KOSTIĆ (filmski reditelj, Beograd)Pokrovitelji Festivala su Opština Ruma i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz na sve programe Festivala je besplatan.


4. MISTER VORKY 2017
Нема коментара:

Постави коментар