Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

уторак, 7. јун 2016.

CIKLUS KRATKOG FILMA

ŠVEDSKA
12. JUN 2016.
MALA DVORANA KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h, 
ULAZ SLOBODAN

Vorky team Ruma u saradnji sa Balkankult Fondacijom organizuje Ciklus kratkih filmova iz nordijskih zemalja.Prvi program će biti posvećen kratkim filmovima iz Švedske. U okviru večeri biće prikazano 9 kratkih filmova iz Švedske i to:
Nudistkinja, 
Ljubav i rat,
Podbel,
Kosa (bitna stvar),
Proces,
Dorotea u carstvu mrtvih,
Ovo je naš dom,
Flešbek,
Peščani sat,
ukupno: 95'

Nudistkinja (Nudist) / 2010 / 15’
Rediteljka: My Sandström (dokumentarni eksperimentalni)

Kerstin Pärsson je najtvrdoglavija osoba kada su u pitanju klompe. Ne smetaju joj ni pogledi, ni negodovanje, ni kritika. Ona je odlučila da bude gola – u svako doba!
Nagrada Startsladden za najbolji kratkometražni film i Nagrada publike Startsladden na eđunarodnom
filmskom festivalu u Geteborgu, Švedska Specijalno priznanje /u kategoriji švedskog filma, na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Upsali, Švedska


Ljubav i rat (Love And War)/2006/ 14’
Režiser:Fredrik Emilson (animirani)

U filmu je ogromna kupola El Capitolio pretvorena u balsku dvoranu u kojoj se odigrava jedan od ključnih momenata filma. Pilot ratnog vazduhoplovstva Meda upravo se sprema da zaprosi Zeku, medicinsku sestru, koju je nedavno upoznao.

Internacionalni konflikt ih razdvaja i Meda mora da ode u rat. Radnju prati grandiozna muzika i pevanje. Love and war je, najverovatnije, prva animirana opera na svetu. Film je dobio niz priznanja u svetu filma. Među njima su i pobeda u kategoriji za najbolji kratki metar na poslednjoj Nordijskoj panorami, nagrada za najbolji animirani film na Filmskom festivalu u Los Anđelesu i nagradu za najbolji film na festivalu Golden Lion – Kraljevina Svazilend,Južna Afrika. 

Fredrik Emilson je uradio, praktično, ceo film sam, preko pravljenje lutkica, scenografija, režije, scenarija i same muzike. Muziku u filmu je izveo Simfonijski orkestar švedskog radija kao i Kraljevski švedski operski hor.
Podbel (Tussilago)/2010 /14’
Režiser: Jonas Odell (dokumentarni animirani)

Zapadnonemački terorista Norbert Kröcher je uhapšen u Švedskoj 31. marta 1977. godine. Nalazio se na čelu grupe koja je nameravala da kidnapuje švedsku političarku Anu Gretu Leijon. Sledećih dana, uhapšeno je još nekoliko osumnjičenih lica. Jedna od uhapšenih bila je i njegova bivša devojka “A”. Ovo je njena priča.

Nagrada publike Startsladden (grupna) na Međunarodnom filmskom festivalu u Geteborgu, Švedska
Nagrada za najbolji kratkometražni dokumentarni film u Hot Docs, Kanada, Najbolji animirani kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u San Francisku, SAD, Nominacija za nagradu Evropski kratkometražni film, na Filmskom festivalu u Krakovu, Poljska, Specijalno priznanje na Filmskom festivalu norveških kratkometražnih filmova, Norveška, Specijalno priznanje na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova & novih vizija, Arcipelago, Italija, Specijalno priznanje i Nagrada publike na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Upsali, Švedska, Specijalno priznanje u kategoriji švedskog filma na Međunarodnom festivalu kratkometražnih filmova u Upsali, Najbolji animirani kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Kalgariju, Kanada, Najbolji eksperimentalni film u Sedicicortou, Italija


Kosa (bitna stvar) ((The Importance Of) Hair)/2009/14’
Rediteljka: Christina Höglund (dokumentarni)
Kako izgleda kada izgubite lepotu i šta se tada dešava. Ipak, u pitanju je samo kosa – ali šta ako ste ličnost koju definiše izgled, a ne ono što nosite u glavi. Film o panici, bolu i strahu – kada izgubite onog koga volite i, još gore, kada izgubite samog sebe.
Proces (The process / Processen),/2006/  12'
Režiser: Junas Selberj Augustsen (dokumentarni)

Posle zabave, petorica mladih pisaca propušta poslednji feribot. Pozamljuju čamac sa veslima, što dovodi do neočekivanih posledica. Na suprotnoj obali, čeka ih policija sa izvučenim oružijem. Ovaj incident se dogodio 1945.godine. Međutim, može da se desi i danas. Film je inspirisan kultnim švedskim piscem Stig Dagermanom i Franc Kafkom.
Scenario i režiju je uradio švedski književnik Junas Selberj Augustsen.
Dorotea u carstvu mrtvih (Dorothea in the Kingdom of the Dead / Dorotea i dödsriket)/2006/ 9'
Rediteljka:Kari Mets (animirani)

Dorotea se budi jednog jutra i shvata da je mrtva. Tokom dana uspeva da utera strah u kosti lekaru, upozna nekrofila i sahrani samu sebe. Sve se ipak završava... sa nadom.Priča o crnoj rupi u životu, ispričana sa dozom humora i pažnje. Ponekad se osećaš kao da si na izmaku snaga. Svi su te napustili. Ali negde iznutra ponovo buja život u tebi, samo ako se usudiš da se pustiš malo. 

Kari Mets, rediteljka, član je upravnog odbora nacionalne asocijacije "Švedski crtač" (Svensk tecknare). Dorotea je njen filmski debi zasnovan na stripu, objavljenom u ETC strip magazinu i dobitnik je Kolla! zlatne medalje za doprinos stripu. Ovaj crtani film je prikazan takođe i na nacionalnoj švedskoj televiziji (SVT).Ovo je naš dom (This Is Our Home) /2009/6’
Rediteljke: Ann Lundberg & Sara Svärdsén (igrani eksperimentalni)
Iako živimo jedni pored drugih, nikad se nismo osećali usamljenijima. U svetu gde odrasli ljudi ne umeju da se ponašaju kao odrasli, jedna devojčica mora da preuzme na sebe tu odgovornost.

Nominacija za nagradu Startsladden, Geteborg, Švedska, 2010. godine, Najbolji scenario i najbolja ženska uloga u Filmornenu


Flešbek (En sak som hände på Öbacka / Flashback) /2007/6'
Rediteljka Linnea Widen (igrani)

Jednog jutra, dok je Mia džogirala pored reke, nepoznati čovek se razgolitio pred njom. Mia pokušava da shvati sta se dešava. Šta je trebalo da uradi? Ko je on? Opasan ili tragičan? I kada je doneo odluku, da li da džogira ili da napadne nekoga?

Rediteljka Linnea Widen studirala je fotografiju na koledžu Santa Monika u Kaliforniji. Kasnije je slušala istoriju, psihologiju i filmske nauke na Univerzitetu u Stokholmu. Radila je kao asistent režije u igranim filmovima, na televiziji i u pozorištu. Flešbek je njeno šesto ostvarenje.


Peščani sat (Hourglass) /2010/4’
Režiser: Fern Seiden (animirani)
Kiša pljušti i raznosi otpatke dok se stvorenja u obliku sijalica igraju na kraju sveta. Naučnik s kraja prošlog veka i čarobno dete – svetiljka zabrinuti su za budućnost planete. Ovo je upozorenje da se dozovemo pameti i promenimo, globalna opomena za sve nas.

Nagrada Crna Marija na + Video festivalu

ORGANIZACIJA: VORKY TEAM RUMA I BALKANKULT FONDACIJA
TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар