Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

недеља, 6. март 2016.

CIKLUS DANSKOG FILMA

VORKY TEAM RUMA I BALKANKULT FONDACIJA



PRIKAZUJU



CIKLUS DANSKOG FILMA







11-14. MART 2016

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h, 

ULAZ SLOBODAN

Vorky team Ruma u saradnji sa Balkankult Fondacijom predstavlja CIKLUS DANSKOG FILMA.

Danska se smatra za najjaču severnoevropsku kinematografiju i po kvalitetu i po godišnjoj proizvodnji od 25 do 30 filmova.


"Većina danskih filmova studiozno se bavi izabranim temama, kinematografski intrigantno, bez šminke i podilaženja bilo kome i bilo čemu. Ti filmovi udaraju po sred života, a ono što odskoči, to i pogodi gledaoca koji nikada ne ostaje ravnodušan." - Nebojša Popović, filmski kritičar


U okviru ciklusa, koje Vorky Team predstavlja, rumska publika imaće priliku da vidi sledeće filmove:




PROSLAVA

NASLEDSTVO

U TVOJIM RUKAMA

KRALJEVSKI PASIJANS

Prvi i treći film nastali su pod direktnim uticajem avangardnog filmskog pokreta, koji su osnovali Lars fon Trir i Tomas Vinterberg, DOGMA '95.



11.3. 2016. PETAK, VELIKI HOL KC-A, 20h




PROSLAVA
Režija: Thomas Vinterberg
Scenario: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov
Uloge: Ulrich Thomsen, Thomas Bo Larsen, Paprika Steen, Henning Moritzen, Birthe Neuman,Trine Dyrholm...
fotografija: Anthony Dod Mantle
Godina proizvodnje: 1998.
Dužina: 100 min



Velika familija okuplja se u zamku da proslavi 60. rođendan oca porodice. Svi žele da ocu ukažu duboko poštovanje. No, da li mogu? Jer, porodični skup, bez obzira na povod, po običaju prerasta u dramu velikog suočavanja sa potisnutim tajnama i lažima. Iz toga niko neće izaći nepovređen i ništa neće biti kao pre. „Proslava” je prvi film rađen po principima Manifesta „Dogma 95” koij nije dozvoljavao nikakve veštačke dodatke svetla, zvuka, stativa i sličnih pomagala, niti bilo kakvu složeniju postprodukciju. Mnogi „Proslavu” smatraju najboljim „dogma" filmom. 



nagrade:     Kan – Nagrada žirija;  Amanda Awards – najbolji nordijski film;  Bodil – najbolji film, glavna muška uloga (Ulrich Thomsen);   European Film Awards – evropsko otkriće godine; Robert festival – najbolji film, scenario, kamera, montaža, glavna muška uloga (Ulrich Thomsen), sporedna muška i ženska uloga (Thomas Bo Larsen, Birthe Neuman); Kanbera, Roterdam – nagrada publike;Sao Paolo – specijalna nagrada žirija 


THOMAS VINTERBERG (1969) 

Smatran je za jednog od najvećih danskih talenata u prošloj deceniji pošto su njegovi kratki filmovi dobili pregršt domaćih i međunarodnih nagrada. Njegov prvi igrani film „Najveći heroji” (De største helte/The Biggest Heroes), u kojem je vidljiva inspirisanost Skorsezeom, Kopolom i Tarantinom, samo je potvrdio nadanja. A ona su još porasla kada je izašla „dogma" broj jedan "Proslava”, posle koje su Vinterberga proglasili nekom vrstom danskog Bergmana. Početkom novog milenijuma Vinterberg snima dva filma u Americi (“It`s All About Love” i “Dear Wendy”), na žalost, bez većeg uspeha.Trenutno u danskoj završava film „Čovek se vraća kući” (En mand kommer hjem).





12.3. 2016. SUBOTA, VELIKI HOL KC-A, 20h





NASLEDSTVO


Režija: Per Fly
Scenario: Per Fly, Kim Leona, Mogens Rukov, Dorte Høgh
Uloge: Ulrich Thomsen, Lisa Werlinder, Ghita Nørby, Karina Skands,Lars Brygman, Jesper Christensen, Peter Steen
Fotografija: Harald Gunnar Paalgard
Muzika: Halfdan E
Godina proizvodnje: 2003.
Dužina: 105 min



„Nasledstvo” je drugi deo trilogije Pera Fly-a posvećene različitim društvenim slojevima i najgledaniji danski film u 2003. godini. Ovaj film u maniru žestoke drame govori o bogatašima i moći koja ih menja. Uverljivosti izbora glavnog junaka, koji mora da bira između ljubavi i obaveza prema porodici, značajno doprinosi briljantna glumačka ekipa, kao i rediteljeva odluka da film snima sa dve kamere, tako da glumci, ne znajući koja ih kamera snima, mogli da se koncentrišu isključivo na likove koje igraju. 

Nagrade: Nagrada danske kritike Bodil za najboljeg glumca (Ulrich Thomsen), za najbolju mušku epizodu (Peter Steen); Robert festival (nagrada Danske filmske akademije) za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu, mušku i žensku epizodnu ulogu, muziku, Nagrada publike; San Sebastian – Nagrada za najbolji scenario 



PER FLY (1960) 

Relativno kasno, tek 1993. godine stigao na kratki film, a na celovečernji tek 2000. godine – ali veoma snažno. Jer, njegovu trilogiju „Klupa” (Bænken), „Nasledstvo” (Arven) i „Ubistvo” (Drabet), danska filmska javnost ubraja među najznačajnije događaje u nacionalnoj kinematografiji 21. veka.









13.3. 2016. NEDELJA, VELIKI HOL KC-A, 20h





U TVOJIM RUKAMA


Režija: Annette K. Olesen
Scenario: Kim Fupz Aakeson, Annette K. Olesen
Uloge: Ann Eleonora Jørgensen, Trine Dyrholm, Sonja Richter, Sarah Boberg, Jens Albinus, Lars Ranthe,Nikolaj Kopernikus...
Fotografija: Bøje Lomholdt
Muzika: Jeppe Kaas
Godina proizvodnje: 2003.
Dužina: 95 min

U svetu koji na filmu pokazuje Annette K. Olesen nema lakih priča niti jednostavnih sudbina. Protagonista je Ana, diplomirani teolog, udata za Franka, koja godinama bezuspešno pokušava da rodi dete. Njen život će se promeniti iz korena kada prihvati da radi kao sveštenik u ženskom zatvoru... To je priča o tome šta se događa kad je poverenje jače od sumnje, kad je znanje jače od vere i kad je bol jači od ljubavi... 

Nagrade: Bodil – sporedna ženska uloga (Trine Dyrholm); Bordo – nagrada publike, nagrada za mušku ulogu (Nikolaj Kopernikus); Troja – specijalna nagrada žirija; Robert festival – sporedna ženska uloga (Trine Dyrholm); Sao Paolo – Specijalna nagrada žirija; Valjadolid – Specijalna nagrada žirija 

ANNETTE K. OLESEN (1965)
Pre nego što je završila Nacionalnu filmsku školu u Kopenhagenu, Olesenova je pohađala i Letnju filmsku školu u Beogradu pod vođstvom Dušana Makavejeva. Osvojila je niz nagrada za dokumentarne i kratke igrane filmove i reklame, ali ugled je stekla filmom „Male nezgode” (Små ulykker/Minor MIshaps) za koji je dobila nagradu „Plavi anđeo” na Berlinskom festivalu. Prodor njenih istinitih priča nastavlja se i drugim filmom „U tvojim rukama” (Forbrydelser/ In Your Hands), a s filmom „1:1" takođe doživljava veliki međunarodni uspeh. Poznata je po tome što u radu sa glumcima primenjuje metod Majka Lija – duge pripreme, građenje situacija i karaktera kroz improvizaciju i davanje teksta glumcima na sâm dan snimanja.








14.3. 2016. PONEDELJAK, VELIKI HOL KC-A, 20h


KRALJEVSKI PASIJANS

Režija: Nikolaj Arcel
Scenario: Nikolaj Arcel i Rasmus Heisterberg (Niels Krause Kjær – roman)
Uloge: Anders W. Berthelsen, Søren Pilmark, Nastja Maria Arcel, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen
Fotografija: Rasmus Videbæk
Muzika: Henrik Munch, Flemming Nordkrog
Godina proizvodnje: 2004.
Dužina: 100 min



Ovaj politički triler rađen je po romanu koji se temelji na piščevom partijskom iskustvu. Junak filma je perspektivni politički komentator vodećih dnevnih novina koji će, želeći da sukobe unutar jedne partije iznese u pravoj svetlosti u javnost, spoznati sav mrak profesija: političar i novinar. „Kraljevski pasijans” kao neka vrsta danske verzije „Predsedničkih boja” poprilično je uzbudio duhove u toj zemlji, a reditelj je izjavio da je lik opakog političara, koga igra Søren Pilmark, radio po uzoru na premijera Rasmussena. Sa više od 550 hiljada gledalaca, to je bio najgledaniji danski film u 2005. godini. 



Nagrade: Nagrada Bodil – najbolji film, sporedna muška uloga (Søren Pilmark); Kopenhagen – Nagrada publike; Robert festival – najbolji film, režija, produkcija, scenario, fotografija, muška epizodna uloga, montaža i kostim.


NIKOLAJ ARCEL (1972) 
„Kraljevski pasijans” je prvi celovečernji igrani film Nikolaja Arcela, koji je za svoj prvi kratkometražni film „Vojcekova poslednja simfonija” (Woyzecks sidste symfoni) dobio gran-pri u Klermon Feranu 2002. godine. Trenutno se u danskim bioskopima prikazuje njegov najnoviji film „Ostrvo izgubljenijh duša” (De Fortabte sjæles ø). Napisao je osam filmskih scenarija.




ORGANIZACIJA: VORKY TEAM RUMA I BALKANKULT FONDACIJA

TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар