Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

понедељак, 1. фебруар 2016.

DANI IZRAELSKOG FILMA

VORKY TEAM RUMA I AMBASADA IZRAELA U SRBIJI
PRIKAZUJU FILMSKI PROGRAM

DANI IZRAELSKOG FILMA


8 - 11 FEBRUAR 2016.

VELIKI HOL KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h, 

BESPLATAN ULAZ

Vorky team Ruma u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji po prvi put prikazuje filmski program DANI IZRAELSKOG FILMA u Rumi. Izraelska kinematografija pokazuje izuzetnu vitalnost i raznovrsnost koja je itekako primećena od strane međunarodne kritike i publike na najprestižnijim festivalima. Rumska publika će imati jedinstvenu priliku da vidi 4 izraelska filma, novije produkcije, i to:


Footnote (FUSNOTA)
The Matchmaker (PROVODADŽIJA)
5 Hours from Paris ( PET SATI OD PARIZA)
The Bands visit (POSETA ORKESTRA)


8.2. 2016, PONEDELJAK, VELIKI HOL  KC-A, 20hFUSNOTA (Footnote)
Godina proizvodnje: 2011.
Dužina: 102 min
žanr: Komedija, Drama


reditelj: Joseph Cedar
scenario: Joseph Cedar
snimatelj: Yaron Scharf
producent: Joseph Cedar, Leon Edery, Moshe Edery, David Mandil
montažer: Einat Glaser-Zarhin
uloge:
Lior Ashkenazi (Uriel Školnik)
Shlomo Bar-Aba (Eliezer Školnik)
Aliza Rosen (Jehudit)
Alma Zack (Dikla Školnik)
Yuval Scharf (Reporter Noa)
Albert Iluz (Dvir Oded)
Micah Lewensohn (Grosman)"Fusnota" je priča o velikom rivalitetu između oca i sina. Eliezer i Uriel Školnik su dva ekscentrična profesora, koja su posvetila život radu na studijama Talmuda. Otac, Eliezer, je tvrdoglavi puritanac koji se plaši establišmenta i koji nikada nije dobio priznanje za svoj rad. Dok je njegov sin, Uriel, zvezda u usponu na tom polju, čovek koji se hrani akademskom slavom i živi da bude priznat. Ali, jednog dana, situacija se menja. Kada Eliezer sazna da će dobiti Izraelsku nagradu, najvrednije akademsko priznanje u zemlji, njegova sujeta i očajnička želja za priznanjem dolaze do izražaja. Njegov sin, Uriel, oduševljen je što će dostignuća njegovog oca konačno biti priznata, ali u mračno-komičnom obrtu, primoran je da bira između napredovanja svoje ili očeve karijere. Da li će sabotirati očevu slavu? "Fusnota" je priča o suludoj akademskoj konkurenciji, dihotomiji između divljenja i zavisti, i veoma komplikovanom odnosu između oca i sina.


Film "Fusnota" je dobio nagradu za scenario na festivalu u Kanu, 11 nacionalnih  Ofir nagrada, a bio je i izraelski kandidat za nagradu Oskar. Prestižni The New York Times ga je uvrstio među pet najboljih filmova 2011. godine.9.2. 2016, UTORAK, VELIKI HOL  KC-A, 20h


PROVODADŽIJA (The Matchmaker)
Godina proizvodnje: 2010.
Dužina: 118 min
žanr: Drama
Režija: Avi Nesher
Uloge:  Adir Miller, Maya Dagan, Dror Keren, Dov Navon


Nežna, smešno tužna drama o odrastanju kasnih šezdesetih godina u izraelskoj provinciji. Arik je tinejdžer koji radi za Jenkelea, misterioznog provodadžiju, koji je preživeo Holokaust. Na svom poslu sreće živopisne karaktere, zaljubljuje se u stariju ženu, saznaje mnogo šta o životu i svetu oko sebe i konačno puni šesnaest godina. 

Film PROVODADŽIJA je bio nominovan za sedam Ofir nagrada, a dobio je za najbolju žensku i mušku ulogu. 
10.2. 2016, SREDA, VELIKI HOL  KC-A, 20h
PET SATI DO PARIZA (5 Hours from Paris)
Godina proizvodnje: 2008.
Dužina: 85 min
žanr: Komedija, Drama

Režija: Leonid Prudovsky
Uloge: Helena Yaralova, Dror Keren, Michael Warchaviak, Yoram ToledanoJedna od najboljih izraelskih komedija poslednjih godina, “pravi dragulj” po kritičarima prestižnog The New York Times, prati neočekivanu ljubavnu priču između dva živopisna karaktera, neurotičnog vozača taksija Jigala i lepe ruske emigrantkinje Line…Film koji osvaja svojom humanošću i praskavim humorom… 

Film je dobio prve nagrade na festivalu u Haifi i Napulju.11.2. 2016, ČETVRTAK, VELIKI HOL  KC-A, 20hPOSETA ORKESTRA (The Bands visit)
Godina proizvodnje: 2006.
Dužina: 83 min
Žanr: Komedija | Drama | Muzika

Režija: Eran Kolirin
Scenario: Eran Kolirin
Glavne uloge: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri


Izvrsno debitantsko ostvarenje, "Poseta orkestra", prikazivano na festivalima širom sveta i nagrađeno u Kanu, crnohumorna je priča o ceremonijalnom aleksandrijskom policijskom orkestru koji dolazi iz Egipta na gostovanje u unutrašnjost Izraela, ali uskoro saznaje da za njih ne postoji nikakav aranžman na odredištu. Na vrlo duhovit, pronicljiv i nepretenciozni način, reditelj Kolirin slika nezgode koje sustižu aleksandrijski policijski orkestar. Vreme koje članovi orkestra provode zajedno sa meštanima malog izraelskog mesta dovodi do uzajamnog upoznavanja različitih kultura i kulturnih identiteta, i na vrlo simpatičan i duhovit način daje novu dimenziju političkim događajima tih prostora.Lepršava priča bez obzira na ozbiljnost teme donela je ovom filmu blizu pedeset internacionalnih nagrada, čak i na nekim najznačajnijim svetskim festivalima.

ORGANIZACIJA: VORKY TEAM RUMA
TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар