Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

уторак, 8. децембар 2015.

BELDOCS EHO 2015

VORKY TEAM RUMA

PRIKAZUJE

DOKUMENTARNI FILM

IRANAC


NEDELJA: 13. DECEMBAR 2015. 20 h, MALA DVORANA KC-a, ulaz slobodan

IRANAC
Režija: Mehran Tamadon 
Zemlja porekla: Francuska, Švajcarska
Producenti: Raphael Pillosio, Elena Tatti
Direktor fotografije: Mohammad Reza Jahanpanah
Montaža: MehranTamadon, Marie-Helene Dozo, Luc Forveille, Olivier Zuchuat
Godina proizvodnje: 2014.
Dužina: 105 min



Bile su potrebne dve godine da Mehran Tomadson ubedi četvoro pristalica iranskog režima da sa njim učestvuju u eksperimentu. On ih dočekuje kao goste u svom porodičnom letnjikovcu da bi pokušali da stvore nešto što ne postoji u Iranu – pluralističko društvo. Pošto su žene iščezle u gostinske sobe, muškarci raspravljaju o prednostima i manama sekularnog društva, o velu, abortusu, slobodi medija…

Gosti ne da su brojno nadmoćniji od režisera, koji kritikuje režim, već su i majstori retorike. Iznova izvrću njegove reči i koriste ih protiv njega. Njegovo sekularno društvo je, tvrde oni, isto tako ideološko kao i njihovo religiozno. Osećaju se tenzije, ali ima i puno zajedničkog smeha, molitve i kuvanja. Na kraju, pokušaj da se stvori društvena utopija ipak ne uspeva, jer prosto, previše je tačaka oko kojih nema kompromisa.

Ali da li to znači da eksperiment sam po sebi nije uspeo? Različiti stilovi života i mišljenja su ipak, nakratko vreme koegzistirali. Dijalog je ostvaren. Režiser će, međutim, skupo platiti za to.

Festivali / Nagrade: 2014 Cinema du Reel




ORGANIZACIJA: VORKY TEAM RUMA
POKROVITELJ: OPŠTINA RUMA
TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар