Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

уторак, 3. новембар 2015.

ЗВАНИЧНИ ПОРТАЛ ОПШТИНЕ РУМА

Ворки тим обележио десет година рада



У циљу обележавања 10 година рада, Ворки тим Рума је синоћ у Културном центру Рума организовао Филмско вече, које је уз монографију "Десетак година од нас", својеврсна ретроспектива рада Ворки тима.

Један од оснивача Ворки тима Рума Драган Цакић каже да њихова мисија да идеје и филозофију чувеног српског и америчког филмског ствараоца и теоретичара Славка Воркапића(1894-1976) поново врате у жижу јавности.

"Идеја je била да се бавимо снимањем филмова, едукацијом и оно што је заједничко свему томе, а то је Воркапић, да поново вратимо оно што је он уствари и био овде, а то је најважнији филмски аутор. На универзитету Јужне Калифорније у Лос Анђелесу и даље изучавају Воркапића као предмет из монтаже, чак постоји темељ који се зове Воркапић (Vorkapich) у монтажи, а код нас се све мање прича о Воркапићу и све се мање користе његове идеје. Неки сматрају да су застареле, али ми мислимо да нису и зато покушавамо поново да вратимо и те 2005. смо први пут приказали његове филмове у Руми. Његови кратки филмови су се приказивали у Београду, у Кинотеци, али ово је било први пут у јавности да се прикаже и ми сваке године користимо прилику да то урадимо поново. Имамо добру сарадњу са Добринцима, где је рођен Славко Воркапић. Тамо смо 2006. поставили једини споменик (спомен плочу) Славку Воркапићу", изјавио је Цакић, уједно нагласивши и добру сарадњу са Општином Рума, која је подржала рад Ворки тима. 

Ворки тим Рума планира у наредном периоду бројне активности којима жели да укаже Воркапићев допринос филмској уметности.


  

Нема коментара:

Постави коментар