Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

недеља, 7. септембар 2014.

ФИЛМСКО ВЕЧЕВОРКИ ТИМ РУМА ПРЕДСТАВЉА
У САРАДЊИ СА РУСКОМ ДОМОМ-БЕОГРАДФИЛМ
ПАВЕЛА ЛУНГИНА

ДИРИГЕНТ (2012)

Жанр: Драма

Трајање: 86 min


Недеља, 14.9.2014  20 часова, Мала дворана Културног центра Рума


Познати диригент одлази са својим оркестром у Јерусалим како би тамо извео композицију „Страсти по Матеји“. Али, турнеја се претвара у трагедију. Покајање, искупљење грехова, милосрђе, опраштање. 

Вечне теме су опет у центру пажње познатог руског режисера Павела Лунгина. Филмски критичари рад мајстора дефинишу као филм-причу, као музичку драму, па чак и као аудиовизуелну симфонију.

„У Русији, нажалост, нема филмова који говоре о човековом унутрашњм животу, о унутрашњем животу породице,“ – примећује режисер филма Павел Лунгин, тако да „морамо да снимамо „водоравни“ филм, да идемо упркос многим правцима савремене кинематографије.“
 Желео сам да покажем у кризи човека којег су сви навикли да сматрају добрим, - каже Павел Лунгин. – То је велики музичар, човек који се посветио музици, који је постигао велики успех, али се ипак испоставља да се иза свега тога крије хладноћа, егоизам и равнодушност према људима из околине. Он је свестан тога. Увек је врло занимљиво и драматично кад је велика личност свесна себе.
Музика ораторијума „Страдање по Матеју“ се стално чује у филму. С њом у позадини „откривају се“ љубавни троуглови и распадају се бракови, пролазе кадрови који су забележили последице терористичког акта на тржишту, сцене у древном манастиру, и наравно „Страдања по Матеју“ звуче у финалу – за време стварног концерта. Није чудо што једна од главних глумица у филму Инга Оболдина ову музику назива „нервним системом“ филма, а сам филм – извесном фантазијом поводом ораторијума.
 То је још и прича о хору, који се унапред наслађује путовањем у Јерусалим на гостовање, - додаје глумица. – И сваки од учесника, као и свако од оних који путују у Обећану земљу, очекује неко чудо. Сваки јунак жели да се његов живот промени, да све постане право, да све постане истина. И ова истина наступа, али уопште није таква какву су људи очекивали. Како се каже, људи претпостављају, а Господ одлучује. Филм је о томе.
Ораторијум „Страдања по Матеју“ из којег је „израстао“ филм „Диригент“ написао је један од јерарха Руске Православне Цркве митрополит Иларион, који је својевремено стекао образовање композитора на Московској конзерваторији. Свештеник врло позитивно оцењује мајсторство режисера Павела Лунгина и сматра да није „снимљен музички филм, музичка драма, већ нови синтетички жанр, у којем музика игра своју улогу, а радња се одвија сама по себи, стално се преплићући с њом“.
И још једна „главни јунак“ у филму је, наравно, вечни град Јерусалим. „Овде се човеку дешава преобажај, овде он почиње да верује или престаје да верује,“ – убеђен је Павел Лунгин.
Постоји место на планети на којем човек може нешто да пронађе и да се промени, - размишља режисер. – Вероватно ту човек може и да полуди. А може, напротив, и да издржи. И у овом смислу је Јерусалим посебан простор кроз који, мислим, сви треба да прођемо. Ако човек жели нешто добро и озбиљно, тамо то може да добије.
Своје филмско дело Павел Лунгин сматра врло личним. Режисер је убеђен да је „филм простодушан и да га треба доживети срцем“, притом, боље је у биоскопу, где магија великих простора екрана личној причи даје библијске димензије.


Организатор Ворки Тим Рума
Техничка подршка Културни центар Румаопширније: http://serbian.ruvr.ru/2012_03_22/69242405/


опширније: http://serbian.ruvr.ru/2012_03_22/69242405/

опширније: http://serbian.ruvr.ru/2012_03_22/69242405/


Нема коментара:

Постави коментар