Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

среда, 13. новембар 2013.

FILMSKA RADIONICA "KA PRAVOM FILMU"
Filmska radionica, Nezavisnog Filmskog Centra Kino Klub-a Vorky Team- Ruma 
“Ka pravom filmu”
Filmska radionica „Ka pravom filmu“, u organizaciji NFC Kino Klub-a Vorky Team, uz finansijsku pomoć Opštine Ruma, a tehničku Kulturnog Centra Ruma, održana je od 1-3. novembra 2013, u velikom  Holu-u Kulturnog Centra. Radionici je prisustvovalo 10 polaznika, i snimljeno je 6 kratkih filmskih vežbi.
Prvi dan radionice  bio je posvećen upoznavanju organizatora i polaznika. Predsednik Kino Kluba Vorky Team, Dragan Cakić, predstavio je polaznicima Kino Klub, nastanak i intencije, a zatim i osnovne postavke filmske radionice “Ka pravom filmu”.    

1.dan

Drugog dana govorilo  se o opštim stvarima vezanim za film. Od tehničkih do umetničkih. Govornici su bili Milan Milosavljević, reditelj, scenarista i montažer, suosnivač Kino Kluba Vorky Team i Dragan Cakić, takodje reditelj, scenarista i montažer. U drugom delu polaznici su upoznati sa pisanjem scenaria, osnovne stvari, od ideje do scenaria (sa primerima iz filmova). Svi su dobili zadatak da za treći dan pripreme scenario, za kratki film. 2.dan


Trećeg dana, osim ranije pomenutih predavača, pridružio se Vlada Eremić, filmski snimatelj, koji je polaznicima govorio o digitalnoj kameri, tehničke detalje sa primerima. Vlada je, uz Milana i Dragana, govorio i o umetničkim aspektima upotrebe kamere. U drugom delu, prema sopstvenim scenariima, polaznici su snimili 6 kratkih filmskih vežbi. Zatim je usledila montaža. Polaznici su upoznati sa radom 2 programa za montiranje filmova, Majkrosoftov  Muvi Mejker i Soni Vegas. Zbog kratkoće vremena montiran je samo jedan film, dok su ostali ostavljeni za kasnije. 


3.dan


Zaključak je da je ova radionica uspela da zainteresuje rumljane za filmsku umetnost, ali da zbog kratkoće vremena nije uradjeno više, i što se tiče montaže i što se tiče samih filmova.
Primetili smo da potreba za ovakvom filmskom radionicom postoji, kao oblik edukacije, komunikacije, i umetničkog izražavanja. Ohrabrujuće je da je kod polaznika izražena potreba za daljim usavršavanjem, što će Vorky Team i učiniti u narednom periodu.

            Na ovom linku možete viditi kratke filmske vežbe.  

Нема коментара:

Постави коментар