Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

субота, 28. септембар 2013.

6. Filmsko veče

 6. Filmsko veče Kino Kluba Vorky Team Ruma


Predstavljanje ANIMATED ART (Sijetl, SAD)


Milan Milosavljević i Saliz Hjuz


      Septembarsko filmsko veče, 6. po redu, ove godine, bilo je posvećeno Umetnosti Animacije. Gost Vorky Team-a je bila Saliz Hjuz, umetnica i autorka eksperimentalnih filmova iz Sijetla. 
      Program Animated Art predstavlja kolekciju filmova eksperimentalnih animatora i vizuelnih umetnika sa teritorije Sijetla, u državi Vašington, SAD. Većina filmova je nastala u okviru udruženja SEAT (Seattle Experimental Animation Team), čiji autori pored rada na klasičnoj animaciji istražuju mogućnosti novog i drugačijeg izraza u širokim poljima vizuelnih umetnosti i saradnji sa umetnicima različitih senzibiliteta. Kratki filmovi su primeri klasične 2D animacije na stranicama knjiga, „frame by frame“ animacija objekata i lutki, kao i instalacije sa zoetropom.
      Rumska publika je imala priliku da vidi program, u trajanju od 55 minuta, koji je pripremila i predstavila Saliz Hjuz, i to sledeće filmove:

Carnival of Life, Cathy McClure

Thought City, Stefan Gruber

The Sinking of the Hunley, Drew Christie

Last Call (#1), Webster Crowell

Deerhoof, Clyde Petersen

Bedtime Story, Sarah Jane Lapp

Last Call (#2), Webster Crowell

Endless Tunnel, Tommy Thompson

Meta Aberratio, Timothy Firth

Last Call (#3), Webster Crowell

My Life in Law Enforcement, Friese Undine

Savage Archaeology, Britta Johnson

Untitled Performance, Brent Watanobe

 Saliz Hjuz i  Milan Milosavljević

        Saliz Hjuz je bila gošća rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra Doma Kulture Studenstki Grad, Novi Beograd. S obzirom da se njen film „The Swimmer“ našao na Listi značajnih ostvarenja festivala Alternative Film/Video 2012, ova umetnica je dobila mogućnost da realizuje novi film u produkciji AFC DKSG.

       Njen novi projekat će biti baziran na arhivskim materijalima, found footage materijalima, kao i snimcima ostataka jugoslovenske (komunističke) monumentalne arhitekture sa kojima će raditi u postprodukciji.

        Saliz je boravila u Beogradu do 23. septembra 2013.

       Saliz Hjuz je studirala vizuelne umetnosti na Korniš Koledžu u Sijetlu i Institutu za umetnost u San Francisku. Filmom je počela da se bavi 2005. godine i od samih početaka, kada je jedan od prvih radova bio nagrađen za najbolje tehničke inovacije na festivalu AnArbor, njeni filmovi su prikazivani na festivalima eksperimentalnog i dokumentarnog filma u Evropi i SAD.


Нема коментара:

Постави коментар