Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

петак, 26. април 2013.

FATAMORGANA JOSIPA NOVAKA I PAUCI

NAGRADA ZA FILM  "FATAMORGANA JOSIPA NOVAKA I PAUCI"
NA FESTIVALU "ZLATNA BUKLIJA"

Na 8. Međunarodnom festivalu "Zlatna buklija", koji je održan u Velikoj Plani od 23-26. aprila 2013, dokumentarni film "Fatamorgana Josipa Novaka i pauci" autora Marka Kostića i Milana Milosavljevića, u produkciji  AFC DK SG Novi Beograd i VORKY TEAM Ruma, nagrađen je za novinarsko-istraživački izraz u dokumentarnom filmu. 

Fatamorgana Josipa Novaka i pauci
titlovani film, Srbija, 2011, 48 minuta

reditelji: Milan Milosavljević, Marko Kostić
scenaristi: Marko Kostić, Milan Milosavljević
snimatelji: Obrad Kostadinović, Milena Popović, Goša Vladimirov
producent: Miodrag Milošević
montažer: Ninoslav Filipović

"Fatamorgana Josipa Novaka i pauci" je srednjemetražni dokumentarac, film o filmu Josipa Novaka, iz 1928., "Rudareva sreća". U pitanju je kapitalistički propagandni film, sniman sa ciljem da pokrene rudarsku industriju jugoistične Srbije, konkretnije - rudnik uglja Jerma u pirotskom okrugu. To film čini suprotnim od poznate istorije domaće predratne kinematografije, za koju učimo da je proizašla iz atmosfere amaterskog entuzijazma. Film je inspirisan legendom "Blago cara Radovana", kritikujući praznoverja nacionalnih mitova, sugerišući da je u industrijalizaciji i modernizaciji jedino pravo nacionalno blago. "Rudareva sreća", iz današnje vizure, utopijski je film o Srbiji (Jugoslaviji) kao buržoaskoj (industrijskoj) zemlji.
Zanimljivo je da je rudnik Jerma, posle Drugog svetskog rata bio zatvoren, pa ponovo otvoren početkom šezdesetih, baš kada je i pronađena kopija ovog filma. Rudnik je kasnije ponovo zatvoren, a o filmu se nije govorilo sve dok njegova kopija nije obnovljena početkom devedesetih. Sva ova događanja su usmerila našu radoznalost prema istoriji filma i rudnika u ovom kraju. Iz istog razloga, ekipa AFC-a i Vorky Team-a, krenula je putevima "Rudareve sreće" da istraži ovu filmsku misteriju.

Нема коментара:

Постави коментар