Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

петак, 7. децембар 2012.

Vorky Team Ruma


Vorky Team Ruma

           

Osnovali su ga Dragan Cakić i Milan Milosavljević, 28. oktobra 2005. godine, kao neformalnu grupa koja 19. novembra 2007. godine prerasta u Nezavisni filmski centar Kino klub Vorky Team, sa ciljem propagiranja i prezentacije ideja čuvenog srpskog i američkog filmskog stvaraoca i teoretičara-Slavoljuba Slavka Vorkapića (1894-1976), koji je rođen u selu Dobrinci u opštini Ruma.


Oktobra 2005. u holu Kulturnog centra u Rumi, u organizaciji Vorky Team-a, održano je Prvo umetničko veče posvećeno ovom velikanu. Po prvi put su u Rumi prikazani neki od njegovih filmova. Gosti na ovoj večeri su bili Marko Babac (profesor montaže u penziji, Vorkapićev učenik i prijatelj), Božidar Marjanović (predstavnik Muzeja jugoslovenske kinoteke) i Dušan Poznanović (novinar ”Sremskih novina” iz Sremske Mitrovice), koji su prisutnima pokušali da dočaraju najbitnije detalje iz života velikog umetnika.

Krajem aprila 2006. godine Vorky Team uz pomoć Kulturnog centra Ruma snima prvi film u sopstvenoj produkciji. Film “Jutro“ je nastao prema motivima priče ruskog avangardnog pisca Danila Harmsa, a rađen je u skladu sa principima vizuelnosti i montaže Slavka Vorkapića.Film “Jutro“ je premijerno prikazan 20.oktobra 2006. u rumskom Kulturnom centru. Istog dana u Dobrincima, u prisustvu brojnih gostiju i prijatelja, Vorky Team je uz pomoć Mesne zajednice Dobrinci otkrio spomen ploču Slavku Vorkapiću, na kući u kojoj se rodio (prvo i do sada jedino spomen obeležje u celom svetu podignuto u čast Slavka Vorkapića). Spomen ploču je izradio vajar Branislav Crvenković iz Rume (član Vorki Tima). Nakon pomena u crkvi, održana je akademija na kojoj su govorili profesori Marko Babac, Vladimir Petrić i Boro Drašković. Čast da otvori ovu akademiju imala je Tijana Palkovljević iz Galerije Matice srpske u Novom Sadu, koja je govorila o slikarstvu S. Vorkapića. Nakon akademije zajedno sa predstavnicima medija, gosti su se preselili u Rumu gde je nastavljen program. Gledaoci su imali priliku da prvi put vide radove S. Vorkapića i da čuju kako o Vorkiju tako i njegovim filmovima govore profesori Babac, Petrić i Drašković. Na kraju ove večeri je prikazan pomenuti film ”Jutro” koji je prikazivan i na festivalima kratkog filma u zemlji i inostranstvu.

Vorky Team je 2007. godine realizovao kratki film “Soba 52“. Od kada je nastao, Vorky Team se konstantno bavio filmskom edukacijom i prezentacijom. Tako su u Kulturnom centru u Rumi organizovane projekcije filmskih velikana (Bergmana, Polanskog, Linča...) ali i domaćih mladih reditelja (Stefana Arsenijevića, Mladena Đorđevića, Ivana Petrovića...).

Vorky Team radi na prevodu knjige Eda Špigela (Ed Spiegel) „Nevinost oka, vodič filmadžije“ („The Innocence of the Eye“, A Filmmaker’s Guide) koja je posvećena Slavku Vorkapiću, u saradnji sa Domom kulture „Studentski grad“ u Beogradu.

Od maja 2008. godine Vorky Team pojačan beogradskim rediteljem i kritičarem Markom Kostićem, putuje i održava predavanja o značaju ideja Slavka Vorkapića (do sada su predavanja održana u Beogradu, Bečeju, Novom Sadu i Rumi). U 2008. godini snimljen je film „Horror vacui“ (bio prikazan na festivalu etnografskog filma), a 2009. dokumentarni film “Muzičar“(prikazan na sledećim festivalima: 57. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Festival “Zlatni vitez“, Rusija (2010), Festival “Prvi kadar“ Istočno Sarajevo, BiH (2010), Filmski Front, Novi Sad (2010) i RAF, Zagreb, Hrvatska (2011)). Osvojio je glavne nagrade na festivalu “301 film” u Grockoj i festivalu “Kratka forma” u Gornjem Milanovcu, 2011.

Film “Fatamorgana Josipa Novaka i pauci” (2011) prikazan je na festivalu “Beldocs” u Beogradu, 2011.

Organizovali smo dve filmske radionice, 2011. i 2013.

Tokom 2013. godine pokrenuli smo filmske večeri u Kulturnom centru, jednom mesečno.

Daljim angažovanjem tokom 2014. osim filmskih večeri jednom mesečno priređujemo i cikluse filmova u saradnji sa inostranim kulturnim centrima (Ruski dom, Francuski institut, Gete institut, ambasade Norveške i Slovačke) i sa SPCO Ruma - Hram silaska Svetog Duha na Apostole. 


U cilju obeležavanja 120 godina od rođenja Slavka Vorkapića 17. marta 2014. smo organizovali Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorky”, koji se od 2015. odžava početkom juna meseca. 

PIB: 105420545, M.B.: 08882100, Ž.R.: 160-356771-61, Banca Intesa ad, Beograd

Нема коментара:

Постави коментар