Vesti, O Nama,Filmografija, Festival Mister Vorky

недеља, 26. јун 2016.

CIKLUS KRATKOG FILMA: DANSKA1


NEDELJA, 3. JUL 2016.
MALA DVORANA KULTURNOG CENTRA RUMA, 20h, 
ULAZ SLOBODAN



Vorky team Ruma u saradnji sa Balkankult Fondacijom organizuje novi Ciklus kratkih filmova iz nordijskih zemalja. Tokom jula prikazaćemo 10 danskih kratkih filmova. U okviru prve filmske večeri biće prikazana 3 filma, i to:

Trener  
Iz ljubavi 
Jedan dan
ukupna dužina: 93 minuta


napomena: NIJE ZA MLAĐE OD 12 godina




Trener (The Coach) / 2009 / 32’
Režiser: Lars Kristian Mikkelsen 
(igrani)

Nils je četrnaestogodišnji dečak opsednut rukometom. Nakon kvalifikacija za finale danskog šampionata, njegov trener poziva ceo tim na prijem. Međutim, Nils je pod uticajem događaja sa prijema, što ga pritiska na terenu i van njega.
Nominacija za Robert, dansku nagradu 2010.





Iz ljubavi (Out Of Love)/ 2009 / 30’
Rediteljka: Birgitte Stærmose 

(igrani dokumentarni)


Preplitanjem dokumentarnih elemenata i fikcije, ovaj film opisuje život dece koja pokušavaju da prežive posle rata na Kosovu prodajući cigarete na ulici. Kroz dečje monologe, film iznosi njihova dirljiva i tužna sećanja.



Nagrada UIP na Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, Holandija; Specijalno priznanje Generacije 14 plus na festivalu Berlinale, Nemačka; Najbolji kratki dokumentarni film na smotri Robert Awards u Danskoj; Nagrada publike na Međunarodnom filmskom festivalu, Odense, Danska; Specijalno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu, Melburn, Australija; Nagrada omladinskog žirija na Festivalu kratkometražnih filmova, Brive, Francuska; Najbolji kratkometražni film na Međunarodnom festivalu u Stokholmu, Švedska



Jedan dan (One Day) / 2007 / 31
Rediteljka: Ditte Haarlov–Johnsen 
(dokumentarni)


Dokumentarni film o 36-godišnjoj ženi iz Gane. Ona živi u predgrađu Kopenhagena. Bavi se najstarijim zanatom na svetu. Veruje u Boga. Puši više nego što je nekada. Redovno svaki mesec šalje novac kući ...

Kamera snima njeno telo u fragmentima, diskretno i sa puno poštovanja, koristeći krupni plan nikada ne otkrivajući čitavo njeno lice. Rediteljka je uspela da pronađe lepotu u ovom beznadežnom okruženju.


U selekciji Internacionalnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu IDFA, 2007; U selekciji festivala One World 2008, Internacionalni  Dokumentarni Festival ljudskih prava u Pragu.




ORGANIZACIJA: VORKY TEAM RUMA I BALKANKULT FONDACIJA
TEHNIČKA PODRŠKA: KULTURNI CENTAR RUMA

Нема коментара:

Постави коментар